Obama bekijkt militaire opties Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Pentagon gevraagd een overzicht te maken van de militaire opties voor de Verenigde Staten in Syrië. De berichten dat Syrië chemische wapens tegen burgers heeft ingezet zijn de reden dat deze stap wordt genomen, zei de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel tegen verslaggevers die met hem naar Azië reizen.

De minister wilde zich niet in detail uitlaten over wat de VS in Syrië kan doen. Medewerkers van zijn ministerie zeggen dat een vierde oorlogsschap naar het gebied is gevaren. De Amerikaanse oorlogsbodems kunnen alle vier kruisraketten afschieten. In 2011 werden die nog ingezet in Libië bij een internationale actie die uiteindelijk leidde tot de val van het regime van Moammar Gadhafi.

Obama is vooralsnog terughoudend als het gaat om ingrijpen in Syrië. Een jaar geleden stelde hij nog dat er een 'rode lijn' wordt overschreden als Syrië chemische wapens inzet, maar Obama heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of die lijn nu is overschreden.

Vrijdag wees hij erop dat voor een ingrijpen internationale steun nodig is. "Als de VS weer een land aanvalt zonder VN-mandaat en zonder duidelijk bewijs om die aanval te rechtvaardigen, is het de vraag of dat volgens het volkenrecht mag."

Woensdag kwamen bij een aanval in een buitenwijk van Damascus zeker honderd mensen om. Als de berichten dat daarbij chemische wapens zijn ingezet kloppen, is het de gruwelijkste aanval met chemische wapens sinds de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein duizenden Koerden vergaste in de plaats Halabja, een kwart eeuw geleden.