Meerderheid Nederlanders tegen schaliegas

Een meerderheid van 55 procent van de Nederlanders is tegen proefboringen naar schaliegas. Een derde - 32 procent - staat wel positief tegenover de omstreden gaswinning. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag onder 8500 mensen.

Een grote meerderheid van 64 procent geeft aan problemen te hebben met het boren naar schaliegas wanneer dat in de buurt gebeurt. Eenzelfde meerderheid heeft liever een windmolenpark nabij dan boringen naar schaliegas. Tegenstanders zijn vooral bang voor de negatieve effecten op het milieu en de volksgezondheid; voorstanders wijzen er vooral op dat Nederland voor de energievoorziening minder afhankelijk wordt van andere landen.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het boren naar het gas. Bij dat besluit baseert de regering zich op een rapport over de winning van schaliegas, dat donderdag uitlekte via RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat het gas veilig zou kunnen worden gewonnen. Van de ondervraagden is 67 procent er niet van overtuigd dat dit zo is en 78 procent vindt dat het kabinet nog meer onderzoek moet laten doen.

Uit de peiling blijkt verder dat 74 procent van de PvdA-achterban tegen de proefboringen naar schaliegas is. Dat is geen verrassing: PvdA-leider Diederik Samsom verzet zich tegen het boren naar schaliegas sinds het partijcongres hem daartoe opriep. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA geen afspraken gemaakt over de proefboringen.