'Bijna een derde atleten aan de doping'

Bijna een derde van de atleten bij het WK atletiek van 2011 in Daegu had in het jaar voorafgaand aan het toernooi doping gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek dat op verzoek van het mondiale antidopingagentschap WADA was verricht onder de deelnemers, schrijft de New York Times. Van de ondervraagden die ervoor koos om de vragen te beantwoorden gaf 29 procent dopinggebruik toe.

De onderzoekers deden hetzelfde onderzoek bij het atletiekonderdeel van de Pan-Arabische Spelen in 2011. Daar was het aantal dopingzondaars nog hoger: 45 procent. Met normale dopingtesten wordt minder dan twee procent van de sporters betrapt op dopinggebruik.

Het WADA hield de resultaten onder de pet in afwachting van een reactie van de atletiekbond IAAF. Die wil de resultaten samen met de testresultaten van enkele grote toernooien naar buiten te brengen. De onderzoekers menen dat daar geen wetenschappelijke basis voor is en dat hun onderzoek solide genoeg is om te worden gepubliceerd.

De afgelopen maanden is de discussie over doping in de atletiek flink opgelaaid nadat topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell werden betrapt. Tijdens het afgelopen WK in Moskou werd de sprintster Kelly-Ann Baptiste door de bond van Trinidad en Tobago teruggetrokken omdat zij ook tegen de lamp was gelopen.