Trimbos waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke xtc

Het Trimbos Instituut waarschuwt vrijdag opnieuw voor gevaarlijke xtc-pillen. In twee pillen die de afgelopen week bij het instituut werden ingeleverd, zijn hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA aangetroffen. Het gaat in dit geval om een roze tablet met als logo een vraagteken in spiegelbeeld.

Het Trimbos meldde in juni nog dat een 21-jarige inwoner van Den Bosch was overleden na het gebruik van xtc. Onderzoek wees toen uit dat de inwoner een beige xtc-tablet met een doodshoofdlogo had ingenomen, waarin niet de werkzame stof MDMA maar PMMA zat. "PMMA kan dus ook in pillen met andere logo's en in poeders voorkomen", aldus het instituut vrijdag.

In april waarschuwde het instituut al dat de gevaarlijke stof was aangetroffen in poeders die worden verkocht als ketamine of MDMA, een bestanddeel van xtc. De afgelopen jaren overleden volgens Trimbos wereldwijd al tientallen mensen door het gebruik van PMMA.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een lage dosis MDMA van doen te hebben. Gebruikers zouden daardoor geneigd zijn om meer in te nemen. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen vervolgens ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.