'Gemeenten kopen Wob-verzoeken af'

Nederlandse gemeenten kopen regelmatig verzoeken van burgers op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) af. Zo proberen ze uitbetaling van hoge dwangsommen en de inzet van extra ambtenaren te voorkomen, meldt de Volkskrant vrijdag. Gemeenten bieden een bedrag van rond de driehonderd euro voor burgers die afzien van hun recht op informatie.

De Wob geeft burgers een wettelijk middel om de overheid tot openbaarheid te dwingen. Om onnodige vertraging te voorkomen, moeten gemeenten die niet binnen tien weken reageren een schadevergoeding betalen die kan oplopen tot 1260 euro, zo meldt de krant.

Veel mensen misbruiken de wet om de dwangsom op te strijken, meldt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Geschat wordt dat bij Nederlandse gemeenten zo'n twintigduizend Wob-verzoeken per jaar worden ingediend. Welk deel daarvan gericht is op financieel gewin is onduidelijk.

Gemeenten klagen al jaren over de regeling vanwege het misbruik. Tweehonderd gemeenten hebben hun ongenoegen hierover aangegeven bij de VNG.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is tegen het afkopen van Wob-verzoeken door gemeenten. Hij wil de wet snel aanpassen om misbruik tegen te gaan.