Geen diploma voor acht examendieven Ibn Ghaldoun

De acht examenkandidaten van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam die betrokken zijn geweest bij de diefstal van eindexamenopgaven kunnen fluiten naar hun diploma. De rector van de scholengemeenschap heeft besloten ze met terugwerkende kracht van het examen uit te sluiten, meldt de onderwijsinspectie donderdag. Ook drie andere leerlingen moeten hun diploma inleveren. Naar tien anderen vindt nog onderzoek plaats.

Het Openbaar Ministerie meldt donderdag de namen van 42 als verdachte aangemerkte eindexamenkandidaten die bij de diefstal betrokken waren of gebruik hebben gemaakt van de gestolen examens te hebben doorgegeven aan de inspectie. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) schrijft donderdag in een Kamerbrief dat daarnaast een oud-leerling van Ibn Ghaldoun en een niet-examenkandidaat bij de diefstal betrokken waren.

Van betrokkenheid bij de diefstal worden nu elf mensen verdacht: acht eindexamenkandidaten van Ibn Ghaldoun, de oud-leerling en de niet-examenkandidaat en een eindexamenkandidaat van een andere school. Het onderzoek naar de laatste is nog niet afgerond. Een besluit over het diploma van deze leerling is nog niet genomen, aldus Dekker.

De elf moeten zich in ieder geval voor de rechtbank verantwoorden. Het OM bekijkt nog wat het wil gaan doen met de andere verdachten, maar is wel van plan ze allemaal op een of andere wijze te vervolgen. Het onderzoek naar de diefstal is bijna afgerond.

De namen van de verdachten zijn opgedoken in het onderzoek dat eind mei werd ingesteld naar de diefstal van eindexamens, nadat het vwo-examen Frans de dag voordat het zou worden afgenomen via internet was uitgelekt. Het examen bleek te zijn gestolen uit de Rotterdamse school. Uiteindelijk bleken 27 eindexamens te zijn ontvreemd.

De rector van Ibn Ghaldoun heeft op basis van de informatie van het OM besloten de acht eindexamenkandidaten geen diploma te verschaffen, meldt de Inspectie van het Onderwijs. Die had de gegevens aan de directeur ter beschikking gesteld 'omdat de diplomawaarde in Nederland boven iedere twijfel verheven moet zijn'. Vier van de kandidaten hebben volgens Dekker mede vanwege de diefstal niet deelgenomen aan het examen 'en krijgen zonder meer geen diploma'. Vier hebben het examen wel afgelegd, maar ook zij kunnen hun diploma vergeten.

In het onderzoek naar de verspreiding van de gestolen examens, dat nog in volle gang is, zijn tientallen jongeren gehoord, vooral leerlingen van Ibn Ghaldoun, meldt het OM. Inmiddels is gebleken dat ook leerlingen van andere scholen, binnen en buiten Rotterdam, de beschikking hebben gehad over de gestolen examens.

Van de overige 33 aan de inspectie doorgegeven eindexamenkandidaten die niet tot de diefstalverdachten behoren, hebben er twintig gebruikgemaakt van de inkeerregeling. Zij mogen het diploma dat zij bij hun herkansing behaalden houden. Van de dertien leerlingen die geen gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling, moeten er drie hun diploma inleveren. Over tien leerlingen heeft de inspectie meer informatie opgevraagd bij het OM.

Justitie was overigens al de hele tijd van plan namen van leerlingen die mogelijk gebruik hebben gemaakt van een gestolen examen bekend te maken aan de onderwijsinspectie. Het is de bedoeling dat de diploma's worden ingetrokken van de eindexamenkandidaten die voorkennis hebben gehad en die geen inkeerverklaring hebben afgelegd. Ook als nog meer verdachten in beeld komen, worden hun namen doorgespeeld.

Dekker schrijft verder nog dat de Kamer de uitkomsten van het onderzoek naar het bestuurlijk handelen op de de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun medio september kan verwachten.