EU wil onderzoek VN naar gifgasaanval in Syrië

De Europese Unie dringt aan op een onderzoek naar de mogelijke gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanuit Brussel, waar hij spoedoverleg over Egypte bijwoont.

"Zoals gehoopt heeft de EU namens alle lidstaten om een onmiddellijk en grondig onderzoek naar het mogelijke gebruik van gifgas in Syrië gevraagd", schrijft Timmermans op Facebook. Volgens de minister zal de druk op secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon om de inspecteurs opdracht te geven onderzoek te doen naar de aanval hierdoor toenemen.

Eerder zei Timmermans dat het cruciaal is dat de VN, die al met een onderzoeksteam in Syrië is, direct toegang krijgen tot het gebied waar de aanval zou hebben plaatsgevonden. Het hoofd van dit team, de Zweed Ake Sellström, heeft woensdag ook al gezegd dat hij de berichten over de gifgasaanval wil onderzoeken.

Syrische oppositiegroepen beweren dat regeringstroepen gifgas hebben ingezet tegen bolwerken van de rebellen bij Damascus. Het zou gaan om de buitenwijken Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van de Syrische hoofdstad. Honderden mensen zouden zijn gedood.