'Nederland moet christenen Egypte opvangen'

De regering moet koptische christenen aanmerken als risicogroep. Kopten die gevaar lopen in Egypte kunnen dan in Nederland tijdelijk onderdak krijgen, bijvoorbeeld bij familieleden. Dat bepleit Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) dinsdag in een reactie op de brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) stuurde over de situatie in Egypte.

Voordewind vindt dat Timmermans te weinig ingaat op de situatie van kopten. "De verklaringen van Timmermans en van de Europese Unie zeggen vrijwel niks over de gerichte aanvallen op de koptische christenen door moslimbroeders. Kerken worden verbrand en christenen neergeschoten", stelt hij.

"Christenen in Egypte werden altijd al behandeld als tweederangsburgers, maar sinds de machtswisseling lijken de moslimbroeders definitief te willen inzetten op een religieuze zuivering", aldus Voordewind, die vorige week al sprak van een 'Kristallnacht' tegen kopten.

Voordewind organiseerde maandag een bijeenkomst met koptische christenen in de Tweede Kamer over de situatie in Egypte. Het Kamerlid vindt dat Timmermans zich specifiek moet inzetten voor de bescherming van deze groep, bijvoorbeeld door hun onderdak te bieden in Nederland. Ook zou de ministers organisaties moeten steunen die de kopten hulp bieden.

De Europese ministers van buitenlandse zaken komen woensdag in Brussel bijeen om de situatie in Egypte te bespreken. Timmermans zal er tijdens dat overleg op aandringen dat de EU-hulp aan Egypte verder wordt opgeschort. Nederland zette vrijdag al twee hulpprogramma's aan de Egyptische overheid stil. De steun aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet.