FOK!filmtips v.d. dag: Milk (2008) & Sometimes in April (2005)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Milk 1

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een tweetal films die beide op de publieke omroep te zien zijn. Zo is om 20.00 uur op Nederland 3 de film Milk te zien. Milk vertelt het verhaal van Harvey Milk (Sean Penn), het eerste homoseksuele gemeenteraadslid van San Francicso en één van de allereerste activisten voor gelijke rechten. Milk leert in deze periode onder andere de activisten Cleve Jones (Emile Hirsch) en Scott Smith (James Franco) kennen waarmee hij mooie maar ook dramatische momenten meemaakt.

 Milk 2

Een indrukwekkende film van regisseur Gus van Zant. Men mag dan terecht lopen mopperen over de houding van de Russen ten opzichte van de homoseksuele medemens, in het Amerika van de zestiger jaren was het niet veel beter. Homo's in Amerika durfden niet meer uit de kast te komen, bang om in elkaar te worden geslagen door de politie vanwege hun geaardheid. Daarnaast kent Milk een enorm sterke cast met Sean Penn, Emile Hirsch en James Franco in de belangrijkste rollen.

 Sometimes in April 1

Voor de tweede FOK!filmtip van de dag gaan we voor een eveneens niet vrolijke film die om 23.30 uur te zien is op Nederland 2. Op die zender is op dat tijdstip de Franse dramafilm Sometimes in April te zien. De film van regisseur Raoul Peck speelt zich af tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu's en Tutsi's in het Afrikaanse Rwanda. In nog geen 100 dagen werden bijna een miljoen mensen op de meest gruwelijke manieren afgeslacht. In Sometimes in April zien we het hele gebeuren vanuit het oogpunt van twee Hutu broers, een militair en een radiomaker.

 Sometimes in April 2

Net als Shooting Dogs en Hotel Rwanda is ook Sometimes in April een film die je vanaf het eerste beeldje bij je strot grijpt om die pas een paar uur later weer los te laten. Een behoorlijk aangrijpend verhaal die ook nog eens zeer geloofwaardig in beeld wordt gebracht. Een inktzwarte pagina in de moderne geschiedenis. Een film die ze op alle middelbare school zouden moeten vertonen bij geschiedenisles of maatschappijleer.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!