Winkelketens niet bang voor import Xbox One

Winkelketens zijn niet bang dat gamers massaal de Xbox One in het buitenland kopen nu de spelcomputer is uitgesteld naar volgend jaar. Volgens speciaalzaak Game Mania en webwinkel Bol.com wordt een geïmporteerde versie van de spelcomputer beperkt in het gebruik. Zo zou de stemherkenning niet goed werken en zijn betalingen via een creditcard niet mogelijk.

Microsoft heeft nog niets bekendgemaakt over een Nederlandstalige spraakherkenning, maar bevestigt wel dat 'de gebruikservaring op de geïmporteerde spelcomputer niet optimaal zal zijn'. Zowel het gamebedrijf als de winkelketens denken dat het aantal geïmporteerde spelcomputers minimaal zal zijn.

Microsoft maakte woensdagavond bekend dat de Xbox One in Nederland, België, Scandinavië, Rusland en Zwitserland is uitgesteld naar volgend jaar. Wanneer de spelcomputer precies verkrijgbaar is, is nog niet duidelijk. Game Mania noemt die onduidelijkheid 'lastig' en moet onder meer een promotiecampagne ten dele schrappen.

Dit najaar zullen veel consumenten die een nieuwe spelcomputer willen kopen hoe dan ook van een koude kermis thuiskomen. Terwijl de Xbox One volgend jaar pas in de winkel ligt, is de PlayStation 4 bijna overal uitverkocht. Alle winkelketens stellen dat duizenden exemplaren zijn besteld. Bestellingen die nu geplaatst worden, kunnen pas volgend jaar geleverd worden.