Damrak zet opmars voort

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is dinsdag vrijwel volledig groen gekleurd na positief economisch nieuws. De AEX won een half procent op 377,64 punten en op een enkel fonds na sloten de 25 grootste fondsen van de Amsterdamse beurs hoger.

Ook elders in Europa sloten de beurzen hoger. De Franse beurs eindigde met een half procent winst en de Duitse beurs net 0,7 procent.

Opnieuw kregen beleggers positieve macro-economische cijfers gepresenteerd. In Duitsland bleek het vertrouwen in de economie gestegen naar de hoogste stand in vijf maanden. De ZEW-index steeg van 36,3 naar 42,0. Economen hadden op een minder sterke stijging gerekend.

Verder steeg de industriële productie van de eurolanden in juni met 0,2 procent op maandbasis. Ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen namen toe, maar wel minder sterk dan verwacht.

Voor woensdag staan de voorlopige groeicijfers over het tweede kwartaal voor de eurozone en de diverse lidstaten op de agenda. Er wordt gerekend op groei voor de eurozone, terwijl de krimp van de Nederlandse economie afzwakt.

In de AEX werden maar liefst 22 fondsen hoger verhandeld. De grootste koersstijgingen kwamen voor rekening van Imtech en PostNL met respectievelijk 3,6 en 2,9 procent. Imtech heeft al langer de wind in de rug zonder dat hier specifiek nieuws aan ten grondslag ligt.

Het pensioenfonds van PostNL bleek in juli goede zaken te hebben gedaan. De dekkingsgraad steeg door een hogere rente en positieve beleggingsresultaten van 100,2 naar 103,3 procent. Wel ligt de dekkingsgraad daarmee nog altijd onder het minimaal vereiste van 104,1 procent.

De grootste daler in de AEX was ING met een verlies van 1,2 procent. Verder sloten ook Philips en Wolters Kluwer lager. Het elektronicaconcern verloor 0,7 procent en de uitgever 0,4 procent.

In de AMX (+0,3 procent) hielden stijgers en dalers elkaar meer in evenwicht. De grootste stijgers waren ASM International en pennystock Pharming met 2,9 en 10,3 procent. Met een verlies van 1,7 procent was BinckBank de grootste daler.

Bij de smallcaps viel vooral de koerswinst van 7,6 procent voor Ballast Nedam op. Verder eindigde het lokaal genoteerde Van Lanschot 4,5 procent hoger nadat de bank een stijging van de nettowinst tot 38 miljoen euro over het eerste halfjaar bekend maakte. Analist Albert Ploegh van ING meende wel dat de kwaliteit van de winst te wensen over liet.

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones Index 0,2 procent lager op 15.390,88 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq verloren elk 0,1 procent.