'Pubers willen stikken'

We hebben er weer een vette rage bij: de keel van een vriendje of een vriendinnetje dichtknijpen, tot hij of zij er bewusteloos van raakt. Ouders uit Amsterdam Zuidoost ontdekten dat hun kroost deze Youtube-hype hebben overgenomen.

Eigenlijk is het een heel eenvoudig spelletje, dat zelfs voor de meeste scholieren wel te leren moet zijn. Je zorgt er met je handen voor dat je vriendje tijdelijk geen lucht krijgt, wacht tot ie van z’n stokje gaat, waarna dat vriendje kan 'genieten' van een soort roes. Een goedkopere manier om 'high' te worden is nauwelijks denkbaar.

De moeder van een 14-jarige gelukkige vertelt: 'Hij kwam binnen na het buitenspelen met wijd opengesperde ogen, ik dacht in eerste instantie dat het kwam van het voetballen of rennen. Maar de volgende dag was hij heel moe en had hij een heel traag reactievermogen. Toen pas vertelde hij dat hij het spel gespeeld had.'

Young Works, een organisatie die onderzoek doet naar trends en zich bezig houdt met jongerencommunicatie is van mening dat de hype onder pubers te wijten is aan een onvolgroeide frontale cortex. Hierdoor handelen ze vaak impulsief en zijn ze niet in staat om na te denken over de eventuele gevolgen.

Erg origineel en vernieuwend zijn de pubers niet, want David Carradine en Michael Hutchence hadden dezelfde hobby.