'Honderdduizend krabbels voor Nobelprijs Manning'

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die terechtstaat voor het lekken van staatsgeheimen aan Wikileaks, verdient de Nobelprijs voor de vrede. Dat bepleiten activisten in een verzoekschrift dat ze maandag het Nobelprijscomité hebben aangeboden. Volgens de opstellers is de petitie door zo'n honderdduizend mensen ondertekend.

Een eerdere Nobelprijswinnares, de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire, droeg Manning in juni voor. Volgens Maguire hebben Mannings onthullingen de Amerikaanse aftocht uit Irak, en daarmee ook het eind van de oorlog daar, bespoedigd. Bovendien denken de Verenigde Staten voortaan wel twee keer na voor ze opnieuw gewapenderhand in het Midden-Oosten ingrijpen, denkt Maguire.

De Amerikaanse vredesvoorvechter Norman Solomon overhandigde het verzoekschrift maandag aan comitélid Asle Toje. Solomon kreeg echter van Toje, de onderzoeksdirecteur van het Noorse Nobelinstituut, te verstaan dat de prijs 'geen populariteitswedstrijd' is en zijn campagne Mannings kandidatuur kwaad noch goed zal doen.

Manning is vorige maand door een militaire rechtbank vrijgesproken van het helpen van de vijand. Wel werd hij schuldig bevonden op verscheidene andere punten, waaronder spionage, diefstal en computerfraude. Hem hangt een gevangenisstraf van negentig jaar boven het hoofd.