Israël wijst pact met EU af om nederzettingen

Israël wil een onderzoeksovereenkomst met de Europese Unie niet ondertekenen zolang er bepaalde clausules instaan die betrekking hebben op de joodse nederzettingen in de bezette gebieden. Dat heeft de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Zeev Elkin vrijdag gezegd.

De kwestie draait om Horizon2020, een beurzenprogramma dat volgend jaar van start gaat en waar tachtig miljard euro mee gemoeid is. Als Israël het verdrag ondertekent zou het zeshonderd miljoen euro in de pot stoppen en waarschijnlijk meer dan een miljard euro aan beurzen ontvangen. Israël is een van de deelnemers aan het huidige beurzenprogramma, dat binnenkort afloopt.

Nieuwe richtlijnen van de EU schrijven voor dat overeenkomsten met Israël niet van toepassing mogen zijn op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, gebieden die Israël tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 veroverde en nadien bezette.

Elkin zei op de Israëlische radio dat zijn regering bereid is te onderhandelen, maar dat het verdrag zoals het nu is opgesteld 'niet kan worden ondertekend'.

Zehava Galon van de pacifistische partij Meretz beticht de Israëlische regering van roekeloos handelen. "Dit is hoe een zinkend schip eruit ziet als de kapiteins besluiten de staat Judea (de Bijbelse naam voor het koninkrijkje dat tegenwoordig deels in het huidige Israël en deels op de Westoever ligt) op te richten en daarmee de toekomst van Israël om zeep helpen", zei de parlementariër. "Want hiermee wordt de wetenschappelijke toekomst van Israël en Israëlisch onderzoek verwoest."