'Boekhouding bij overheid warboel'

De boekhouding bij de rijksoverheid is een warboel. Dat concludeert het AD woensdag op basis van documenten die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Vorig jaar is 472 miljoen euro niet volgens de regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van twee miljard is het onduidelijk of het correct is uitgegeven.

De krant liet accountants en hoogleraren zo'n twintig rapportages bekijken van de interne accountantcontroleurs van het rijk. De onrechtmatigheden variëren van het ontbreken van een paragraaf tot overheidsgeld dat niet goed is besteed. Het zou gaan om bijvoorbeeld 91 miljoen euro aan 'fouten' bij subsidieverstrekking door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van twee miljard euro kon niet worden vastgesteld of het geld goed is besteed. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is die onduidelijkheid het grootst. Van 1,1 miljard aan uitkeringen aan gemeenten zijn twijfels over de rechtmatigheid.

Het ministerie van Financiën erkent in de krant dat over de 472 miljoen 'onvoldoende zekerheid bestaat over de rechtmatige besteding'. Het geschetste beeld, waarbij de indruk wordt gewekt dat de bedrijfsvoering van het rijk niet op orde is, herkent het ministerie echter niet, aldus een woordvoerder in het AD.