'Politie slaat kentekens nog steeds op'

De politie slaat tegen de regels in alle kentekens die met zogenoemde anpr-camera's worden vastgelegd op in een centrale database. De gegevens van niet-verdachte automobilisten zouden door de Landelijke Eenheid wel direct worden verwijderd, maar in een 'afgeschermde omgeving' zouden dezelfde data ook worden bewaard, meldt nrc.next woensdag.

Het bewaren van de kentekens zou blijken uit een convenant tussen de Landelijke Eenheid en de Belastingdienst. Vanuit de 'beschermde omgeving' zouden de gegevens, die zijn opgepikt door het systeem automatic number plate recognition, elke week naar de Belastingdienst gaan. Verschillende mensen die rijden in een leaseauto zouden al naar de rechter zijn gestapt omdat ze vinden dat de opslag van hun rijgedrag hun privacy schendt.

De opslag van kentekens zorgde eerder al voor beroering. Het vierde kabinet-Balkenende beloofde destijds aan de Tweede Kamer dat het bewaren van kentekens niet meer zou gebeuren, nadat twee politiekorpsen in 2010 door het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) daarvoor op de vingers waren getikt.

Voorzitter van het CPB Jacob Kohnstamm zegt dat het bewaren van kentekens van onschuldige mensen in strijd is met de wet. "Die moeten direct worden verwijderd."