Japans grootste moet China schrik aanjagen

Japan heeft dinsdag zijn grootste oorlogsbodem sinds de Tweede Wereldoorlog onthuld. De jager doet de wenkbrauwen optrekken in China en elders, omdat het varende gevaarte wel heel erg lijkt op een conventioneel vliegdekschip. Het vaartuig heeft een vluchtdek van bijna 250 meter lang dat ruimte biedt aan veertien helikopters.

Volgens Japan is het schip bedoeld om de landsverdediging te versterken, met name bij de jacht op onderzeeërs en voor verkenningsmissies, en om over meer mogelijkheden voor transport van troepen en voorraden te beschikken.

Aan het schip, de Izumo, is sinds 2009 gewerkt. De oorlogsbodem wordt echter gepresenteerd op een moment dat Japan en China verwikkeld zijn in een territoriaal geschil over enkele eilandjes tussen het zuiden van Japan en Taiwan. Marineschepen van beide landen voeren al maanden patrouilles uit in het betwiste gebied.

De spanningen rond de eilanden en de forse investeringen door China in zijn strijdkrachten leidden in Japan tot de wens naar een sterker leger. China presenteerde onlangs zijn eerste vliegdekschip, een tweedehandsje dat is overgenomen van Rusland, en schijnt tegenwoordig te werken aan een exemplaar van eigen makelij.

Sommige deskundigen denken dat het nieuwe Japanse vaartuig in de toekomst ook gebruikt kan worden door gevechtsvliegtuigen.