Gibraltar: Spanje gedraagt zich Noord-Koreaans

De Spaanse regering doet met haar wapengekletter tegen Gibraltar niet onder voor Noord-Korea. Die klacht heeft de eerste minister van de Britse kolonie maandag geuit. Fabian Picardo is woedend over het Spaanse plan voortaan tol te heffen over reizen van en naar Gibraltar.

Gibraltar en Spanje, dat nog altijd aanspraak maakt op de rots aan zijn zuidkust, hebben het om de haverklap met elkaar aan de stok. Nu is een kunstmatig rif dat Gibraltar wil bouwen de boosdoener. Volgens de regering in Madrid schaadt het kunstrif de Spaanse visserij. Madrid opperde daarom in het vervolg van elke passant vijftig euro te vragen, om met de opbrengst de gedupeerde vissers schadeloos te stellen.

Volgens Picardo is zo'n heffing in strijd met het recht van vrij verkeer dat in de Europese Unie geldt. Het kunstrif verdwijnt pas als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, verklaarde Picardo. "We hebben dit weekeinde op de oorlogstrom horen roffelen op een manier die we lang niet hebben meegemaakt." Schermen met grenstollen 'doen eerder denken aan de taal van Noord-Korea dan aan die van een EU-land'.

Onder de vorige socialistische regering in Madrid verbeterden de betrekkingen met Gibraltar en moederland Groot-Brittannië zienderogen. Maar dat 'speelkwartier' is voorbij, liet de Spaanse minister van buitenlandse zaken José Manuel Garcia-Margallo zondag weten. De Britse regering maakt zich 'ernstige zorgen' en zegt Spanje om uitleg over de maatregelen tegen Gibraltar te hebben gevraagd.