Vijfde Bourne-film in de maak

Een vijfde Bourne-film lijkt zo goed als zeker. Filmstudio Universal heeft Anthony Peckham, bekend van Invictus en Sherlock Holmes, aan het werk gezet om het scenario te schrijven. Het verhaal draait wederom om de medisch verbeterde geheim agent Aaron Cross, waarmee de terugkeer van Jeremy Renner een stuk zekerder lijkt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Met een wereldwijde opbrengst van ruim 276 miljoen dollar en een budget van 125 miljoen dollar was The Bourne Legacy uit 2012 blijkbaar succesvol genoeg voor een vervolg. In die film nam Renner het roer over van Matt Damon, die niet wilde meedoen omdat Paul Greengrass niet regisseerde.

De komst van Peckham is ook niet geheel zonder controverse. Zo is nu onduidelijk waarom Tony Gilroy, die tot nu toe voor alle vier de films de scenario's schreef en het laatste deel zelfs regisseerde, is gepasseerd. En zo rijst ook de vraag of hij voor het vijfde deel weer in de regisseursstoel kruipt.

The Bourne Legacy steunde qua scenario deels op de voorgaande drie films met Matt Damon als Jason Bourne. Aaron Cross werd gepresenteerd als een collega van Bourne uit een vergelijkbaar geheim programma, waarmee af en toe handig scènes uit voorgaande film konden worden hergebruikt, maar dan opgenomen vanuit een andere hoek.

Hoe dan ook heeft de 42-jarige Renner het voorlopig druk. Zo is hij bezig met de opnames van het misdaaddrama Kill the Messenger en staan daarna The Avengers: Age of Ultron en Mission: Impossible 5 op het programma.


Vijfde Bourne-film in de maak (Foto: Novum)