De Telegraaf verspreidde virus

De website van De Telegraaf heeft donderdagochtend kwaadaardige computercode verspreid. Schuldige was een reclame op de site. De advertentie is inmiddels verwijderd, meldt TMG, het bedrijf achter de krant. Hoelang de advertentie al op de site stond is niet duidelijk.

De advertentie die was geïnfecteerd met zogeheten malware is volgens Ronald Prins, directeur van Fox-IT, mogelijk nog wel actief op andere websites. Het zou gaan om het zogenoemde Ukash-virus. Hoeveel computers besmet zijn geraakt is niet bekend. Ook over eventuele schade is niets bekend. TMG was niet bereikbaar voor commentaar.

Gebruikers van een computer die besmet is met het Ukash-virus krijgen een melding te zien die zogenaamd afkomstig is van de Nederlandse politie. De computer zou geblokkeerd zijn van het internet vanwege illegale activiteiten. Door honderd euro te betalen zouden gebruikers weer kunnen internetten. Het virus waart sinds een jaar rond op internet.

Het is niet de eerste keer de populaire websites worden gebruikt voor het verspreiden van malware. Via advertenties werden begin juni bezoekers van nu.nl besmet. In september vorig jaar was telegraaf.nl ook al de dupe.