Groen licht voor wapens naar Taiwan

Een Nederlands bedrijf heeft groen licht gekregen voor de export van radarvuurleidingssystemen en onderdelen daarvoor naar Taiwan. De uitvoer is getoetst aan de Europese criteria voor de wapenexport, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De export vindt plaats in het kader van groot onderhoud aan eerder geleverde systemen, schrijven de bewindslieden. De contracten over het onderhoud daarvan zijn begin jaren tachtig getekend. Nederland heeft in 1984 weliswaar aan China beloofd om geen nieuwe wapens te leveren aan Taiwan, maar er is destijds een uitzondering gemaakt voor het onderhoud van eerder geleverde wapens.

De vergunning is verder getoetst aan de EU-criteria, die onder meer betrekking hebben op mensenrechten. Die worden in Taiwan 'in toenemende mate gerespecteerd', schrijven Timmermans en Ploumen. En hoewel de relatie tussen China en Taiwan nog steeds gespannen is, zijn de betrekkingen wel gestabiliseerd. "De onderhavige leverantie zal geen negatieve invloed hebben op deze relatie."

Verder houdt Taiwan zich aan internationale wapenverdragen, hoewel het geen lid is. De EU en Nederland erkennen Taiwan niet als staat. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.