Brits hof wijst recht op euthanasie af

Het Britse Court of Appeal, een hof van beroep, heeft vandaag het recht op euthanasie verworpen. In rechtszaken die aangespannen werden door drie verlamde mannen besloot het hof wel dat het legaal is als een dokter mee afreist naar een euthanasiekliniek in Zwitserland.

Paul Lamb, 57, zette de zaak voort die Tony Nicklinson begon. Nicklinson, aan locked-in-syndroom leed, vocht voor het recht om hulp te mogen ontvangen om dood te mogen gaan. Zijn verzoeken werden meermaals afgewezen. Toen hij uiteindelijk een natuurlijke dood stierf, begon Lamb een zaak die parallel werd behandeld met die van Nicklinson.

Lamb stapte naar het Court of Appeal, het op-een-na hoogste gerechtshof in het Verenigd Koninkrijk. Volgens zijn advocaten is het 'verbod' op euthanasie - een dokter die euthanasie uitvoert, kan aangeklaagd worden voor moord - in strijd met artikel acht van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het Britse Court of Appeal is het daar dus mee oneens. De drie rechters oordeelden dat de wet niet in strijd is met mensenrechten. Ze wilden geen verdere uitspraak doen: volgens hen is het een zaak die door het parlement beslist moet worden, niet het hof.

In de zaak van ene 'Martin', die gelijktijdig behandeld werd, besliste het hof dat het geen probleem was als dokter en patiënt zich naar Zwitserland begeven voor euthanasie.

Lamb heeft aangekondigd de zaak te zullen escaleren naar het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in het Verenigd Koninkrijk.