[JCS] Uitslag AZ - Ajax

Vanavond begon het vaderlandse voetbalseizoen traditioneel met de wedstrijd om de Johan Cruijf schaal. In de Amsterdam ArenA stonden bekerwinnaar AZ en landskampioen Ajax tegenover elkaar.  Ajax won deze strijd na verlenging met 2-3.

In de eerste helft werd al duidelijk dat favoriet Ajax het spel wilde maken. AZ liet dit toe en loerde op de counter. Tot echte grote mogelijkheden kwam dit echter niet. Nieuweling Bojan Krkić lijkt een aanwinst te kunnen worden voor de eredivisie. Hij liet de nodige dreiging te zien, maar was ook niet altijd even zuiver in de passing. Mede hierdoor werd er voor de rust niet gescoord

Vroeg in de tweede helft kwam AZ op voorsprong door een doelpunt van Gudmondsson. waarbij je kan afvragen of arbiter Liesveld niet af had moeten fluiten voor een overtreding van Gouweleeuw op Blind. Hij deed dit niet, waardoor de treffer werd goedgekeurd. Door dit doelpunt leek Ajax wat van slag en kon het spel niet meer zo goed controleren als voor rust. Dit resulteerde in de zevenenzestigste minuut tot de 2-0. Uit een counter kon Johansson via een rebound de bal in het doel schieten.

Een paar minuten later kon Ajax toch wat terugdoen. Via het hoofd van Gouweleeuw ging een vrije trap van Erikssen in het doel van Esteban. Hierdoor kreeg Ajax uiteraard hoop om nog te kunnen winnen.  Dit resulteerde al vrij snel tot de gelijkmaker van Sigthorsson.

Beide ploegen kregen hierna nog wat mogelijkheden om te scoren. Sigthorsson kwam het dichtstbij, maar zijn schot werd voor de lijn gekeerd door Viergever. Na 90 minuten was de stand dus 2-2 en konden de ploegen zich opmaken voor de verlengingen. Meteen na de hervatting kreeg Johansson een grote kans op de 3-2. Zijn schot ging maar net langs.

Aan het begin van de verlenging probeerden beiden ploegen voorzichtig aan te vallen. AZ leek iets meer dreiging te hebben, toch was het Ajax dat op voorsprong kwam. Uit een voorzet van Eriksen kopte aanvoerder De Jong de bal tegen de touwen. In de laatste 15 minuten probeerde AZ nog aan de gelijkmaker te komen. Maar veel verder dan een hard schot van Overtoom kwam het niet. Hierdoor won Ajax voor het eerst sinds 2007 de Johan Cruijff schaal, terwijl het de voorgaande 3 edities de verliezend finalist was.

AZ-speler Markus Henriksen in duel met Ajacied Siem de Jong (Foto: Pro Shots)