EU en China eens over zonnepanelen

De Europese Unie en exporteurs van Chinese zonnepanelen hebben zaterdag een schikking getroffen over de verkoop van de Chinese producten in de EU. De exporteurs zullen een minimumprijs hanteren voor de panelen. Daarmee komt een einde aan een van grootste handelsgeschillen tussen de economische grootmachten.

De onderhandelingen begonnen in juni toen Europa aankondigde vanaf augustus een heffing van gemiddeld 47 procent toe te passen op in China geproduceerde zonnepanelen en -cellen. De EU vreesde dat China de Europese markt zou overspoelen met zonnepanelen die onder de kostprijs aan de man zouden worden gebracht. Daarmee zou de Europese sector in het geding komen.

Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht liet weten tevreden te zijn met het aanbod van de exporteurs, dat de markt voor zonnepanelen in Europa volgens hem zal stabiliseren. Ook het Chinese ministerie van economische zaken toonde zich verheugd. De EU is grootste afzetmarkt voor Chinese zonnepanelen, zei woordvoerder Shen Danyang.