Naaktrenners openen Zwarte Cross

Ongeveer 450 naaktlopers hebben vrijdagmiddag met de Naked Run for Freedom de Zwarte Cross geopend. Met de naakte rentocht, die het festival met Amnesty International organiseerde, werd aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Rusland. Op het grootste motorcrossevenement van de wereld in het Achterhoekse Lichtenvoorde worden dit jaar ongeveer 160 duizend bezoekers verwacht.

De blootlopers kregen rond 14.30 uur via Skype het startschot van Jekaterina Samoetsevitsj van de Russische punkband Pussy Riot. De drie leden van de band werden vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkamp omdat ze een protestlied zongen tegen de Russische president Poetin. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf.

Met enkel een helm op liepen deelnemers over de crossbaan in Lichtenvoorde. Ondanks een hoosbui vlak voor het begin van de Naked Run bleef een modderpoel uit. "Het is de laatste tijd zo droog geweest dat de regen meteen wegzakt", verklaart een woordvoerder van het festival, dat dit jaar zijn zeventiende editie beleeft.

De organisatie heeft veel extra water ingeslagen vanwege de aanhoudende warmte. Ook worden gratis zonnebrillen uitgedeeld aan campinggasten en zijn er meer schaduwplekken op het terrein aangelegd. De organisatie is niet bang voor noodweer, waar het KNMI voor waarschuwt. "We hebben verschillende calamiteitenscenario's voor als het toch noodweer dreigt te worden, dus we zijn goed voorbereid. Maar voorlopig schijnt de zon nog gewoon", aldus de zegsman.

Naast de traditionele motorcrosses kunnen festivalbezoekers zich vergapen aan stunts, theatervoorstellingen van meer dan achthonderd artiesten en optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Bloodhound Gang, Kensington en Golden Earring. Het Zwarte Cross Festival duurt nog tot en met zondag.