VN: meer dan honderdduizend doden Syrië

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd. Een maand geleden stond het dodental nog op 93.000.

Ban heeft de Syrische regering en de oppositie opgeroepen om het geweld te staken. Volgens hem is het 'absoluut noodzakelijk om zo snel mogelijk een vredesconferentie in Genève te houden'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat er geen militaire oplossing is voor de burgeroorlog in Syrië. "Er is slechts een politieke oplossing en het zal leiderschap vereisen om mensen aan de onderhandelingstafel te krijgen", aldus de minister.

De Verenigde Staten en Rusland proberen in samenwerking met de VN al maanden om de vredesconferentie van de grond te krijgen. De hoop is dat op de conferentie overeenstemming kan worden bereikt over een overgangsregering voor Syrië.

Kerry zei dat hij woensdag met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft gesproken. Beide landen zijn volgens Kerry nog steeds toegewijd aan het bij elkaar brengen van de strijdende partijen. "We gaan ons uiterste best doen om dat zo snel mogelijk te realiseren", zei Kerry.