Herstelbedrijven sjoemelen met autoruitschade

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor mogelijke fraude met facturen voor het herstellen van autoruitschade. Verzekeraars ontvangen tientallen signalen over bedrijven die verzekerden confronteren met oude rekeningen terwijl de schade al is vergoed, zo stelt het verbond donderdag.

Bij de factuur wordt aangegeven dat de klant alsnog zelf moet betalen, omdat de verzekeraar de schade niet aan de reparateur zou hebben vergoed. Het gaat om rekeningen van enkele tientallen euro's. Herstelbedrijven zetten automobilisten onder druk door te vermelden dat het 'verschuldigde' geld binnen vijf dagen overgemaakt moet worden omdat anders incassokosten dreigen.

Het gaat veelal om kleine herstelbedrijven zonder eigen filiaal, die niet of nauwelijks telefonisch bereikbaar zijn. Dergelijke bedrijven opereren vaak vanaf grote parkeerplaatsen bij bouw- en supermarkten.

Het Verbond van Verzekeraars adviseert automobilisten die geconfronteerd worden met een oude rekening niet meteen te betalen, maar het herstelbedrijf te verzoeken eerst de afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als dat niet lukt moet direct de fraudehelpdesk ingeschakeld worden.