Kleine verliezen op Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street doken woensdag na een positieve start in de min. Apple werd beloond voor meevallende kwartaalresultaten. Tegenover die winst stonden koersdalingen van grote bedrijven als AT&T en Caterpillar, die niet aan de verwachtingen wisten te voldoen.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 15.513 punten. De S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1684 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq week met 3578 punten nauwelijks af van de slotstand van dinsdag.

Apple was met een plus van 5,6 procent de belangrijkste winnaar in de Nasdaq. Het technologieconcern zag de winst in het tweede kwartaal dalen, maar de afname was minder sterk dan analisten hadden voorzien.

Zwaargewichten Caterpillar en AT&T wogen op de Dow Jones. Caterpillar verloor 2,8 procent. 's Werelds grootste machinebouwer verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar omdat de verkoop van mijnbouwapparatuur te lijden heeft onder een zwakkere vraag. AT&T werd 1,6 procent minder waard. Het telecombedrijf zag de winst vorig kwartaal sterker dalen dan verwacht, terwijl de groei van de omzet juist meeviel.

Vliegtuigbouwer Boeing profiteerde in het tweede kwartaal van een groter aantal afgeleverde vliegtuigen en van lagere productiekosten van de Dreamliner. Het bedrijf overtrof de gemiddelde analistenverwachting ruimschoots met een winst per aandeel van 1,67 dollar. Desondanks noteerde het aandeel bijna 1 procent in de min.

Ford (plus 2,3 procent) boekte in het tweede kwartaal successen in China en in de Verenigde Staten. In China steeg de verkoop van het model Focus met 69 procent en in de VS steeg de Fusion naar de zevende plaats in de top 10 van meest verkochte auto's. Een jaar eerder stond het model nog buiten de top 10. Ford rekent dit jaar op een overtreffing van de winst voor belastingen van 8 miljard dollar in 2012.

Delta Air Lines en US Airways stonden circa 2 procent in de plus. Beide bedrijven boekten vorig kwartaal hogere winsten dan verwacht, vooral dankzij lagere brandstofkosten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2 procent tot 105,13 dollar. De daling werd onder meer toegeschreven aan de onverwacht sterke krimp van de Chinese industrie deze maand en een toename van de Amerikaanse olieproductie. De euro was woensdagavond 1,3195 dollar waard, tegen 1,3230 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Kleine verliezen op Wall Street
Kleine verliezen op Wall Street (Foto: ANP)