Amerika wil Afghanistan chanteren

Het voornemen van de Afghaanse regering om een uitvoerbelasting voor Amerikaans militair materieel, voedselrantsoenen en andere goederen te heffen wanneer de Verenigde Staten hun troepen uit Afghanistan terugtrekken is sommige leden van het Amerikaanse Congres in het verkeerde keelgat geschoten.

"Ik heb van die regering al heel wat stommiteiten gezien", briest senator Patrick Leahy. "Ik heb al heel wat zaken gezien waarbij je jezelf afvraagt in wat voor universum zij leven. Maar dit slaat alles." Zijn collega Lindsey Graham noemt het Afghaanse plan 'bespottelijk', na alle Amerikaanse inspanningen om het land te stabiliseren. Zij hebben nu een wetsvoorstel ingediend om voor ieder dollar die Afghanistan heft, vijf dollar hulp aan Afghanistan in te houden.

Sinds 2002 hebben de VS meer dan negentig miljard dollar besteed aan humanitaire programma's en wederopbouw in Afghanistan. Daarnaast hebben ze honderden miljarden aan militaire kosten gemaakt.  Er zijn geen cijfers bekend hoeveel Amerikaanse bedrijven verdiend hebben aan Afghanistan.