Waterbedrijven: drink voldoende maar verspil niets

Door de hitte die Nederland in zijn greep heeft gebruiken mensen veel meer water dan normaal. Vooral in de avond is een opvallende piek in het watergebruik zichtbaar. Dat laten drie van de grootste waterbedrijven maandag weten. Waterverstrekkers drukken mensen op het hart voorzichtig om te gaan met het gebruik van kraanwater.

Door het extra gebruik is de waterdruk in delen van Noord-Holland tijdens piekmomenten soms lager dan gebruikelijk. Drinkwaterverstrekker PWN waarschuwt dan ook voor waterverspilling. "Het is een van de primaire levensbehoeftes, maar dat betekent niet dat je onnodig lang hoeft te douchen of de planten twee keer op een dag water moet geven", aldus een zegsvrouw.

De waterafzet van Brabant Water is gemiddeld vijfhonderdduizend kubieke liter water. Zondag stond de teller bijna een derde hoger op 660 duizend kubieke liter. "Vooral de avondpiek eindigt later. De piek duurt nu tot 22.30 uur, waar dat normaal gesproken een uurtje vroeger is. Mensen sproeien dan de tuin of nemen een extra douche", aldus de woordvoerder. Brabant Water heeft meer water in de waterkelders laten lopen om aan de capaciteit te voldoen.

Ook waterbedrijf Evides, dat de provincie Zeeland en een deel van Zuid-Holland van water voorziet, ziet een piek in het watergebruik. "Je merkt dat mensen zwembadjes vol laten lopen, de tuin sproeien, meer water drinken en een extra douche nemen om te verfrissen", zegt een woordvoerder.

Vereniging van waterbedrijven Vewin benadrukt het belang van voldoende water drinken tijdens de hitte, maar geeft tegelijkertijd tips om het waterverbruik enigszins binnen de perken te houden. Niet te vaak de auto wassen, iets korter douchen dan gebruikelijk, de vaatwasser op een lager programma, de planten water geven met een gieter en in ieder geval niet sproeien in de volle zon zijn maatregelen helpen en weinig problemen opleveren.