Boete voor keuze slechte school

De ouders van leerlingen van een school in Amersfoort zijn vrijdag beboet omdat zij hun kinderen naar de school stuurden terwijl ze wisten dat die niet aan de eisen voldoet. Volgens de rechtbank in Utrecht hebben ze daarmee de leerplichtwet overtreden.

De school De Kampanje werkt volgens het concept van de Sudbury Valley School in Amerika. Dat concept houdt in dat kinderen hun eigen lesprogramma mogen samenstellen, omdat ieder kind het vermogen zou bezitten zelf te kiezen wat het beste is voor de eigen ontwikkeling.

De Inspectie voor het Onderwijs stelde in 2009 dat de school niet voldeed aan de eisen. De ouders van de leerlingen kregen in april dit jaar van de leerplichtambtenaar de mogelijkheid hun kind in te schrijven bij een school die wel aan de eisen voldoet. Dat hebben de ouders van de vijf kinderen niet gedaan.

De rechtbank oordeelt dat ouders die hun kinderen niet inschrijven op een school die aan de eisen voldoet strafbaar zijn. De ouders kregen boetes van tussen de 250 en duizend euro opgelegd.