Detroit vraagt faillissement aan

De Amerikaanse stad Detroit heeft faillissement aangevraagd. Het is de grootste Amerikaanse stad die dat ooit heeft gedaan.

Kevin Orr, een expert op het gebied van faillissementen, werd in maart door de staat Michigan aangesteld om de stad uit het fiscale dal te leiden waar het in is beland. Hij diende het verzoek om faillissement donderdag in.

Detroit verkeert al langer in diepe financiële problemen. Tussen 2000 en 2010 trokken een kwart miljoen mensen weg uit de stad, die in de jaren vijftig nog 1,8 miljoen inwoners telde. Het inwonersaantal schommelt momenteel rond de zevenhonderdduizend. Een groot deel van de middenklasse en de bedrijven is de stad ontvlucht, wat catastrofale gevolgen heeft gehad voor de belastinginkomsten.

Orr had schuldeisers voorgesteld om een flinke korting op de openstaande schulden te accepteren. Dat zou hebben betekent dat schuldeisers voor elke uitstaande dollar slechts enkele tientallen centen zouden krijgen. De pensioenfondsen zouden genoegen hebben moeten nemen met minder dan tien cent.

Als de faillissementsaanvraag wordt goedgekeurd kunnen de bezittingen van de stad worden verkocht om de schulden af te lossen. Detroits begrotingstekort zou omgerekend ruim 290 miljoen euro bedragen. Volgens Orr bedraagt de schuld inmiddels dertien tot 15,2 miljard euro.