'Wachtwoord afdwingen strijdig met mensenrechten'

De plannen van de regering om verdachten te dwingen versleutelde gegevens op hun computer openbaar te maken, is mogelijk in strijd met de mensenrechten. Mensen zouden dan gedwongen zijn om aan hun eigen veroordeling mee te werken. Dat staat in een advies van de Raad voor de Rechtspraak, schrijft Trouw woensdag.

De raad heeft begrip voor de maatregelen, maar waarschuwt dat de inzet ervan 'een vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers opleveren'. Daarom moet er eerst een rechter aan te pas komen voordat justitie een computer kan binnendringen, zo staat in het advies. De raad wil verder dat de maatregelen en de gevolgen verder onderzocht worden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelt in de krant dat wachtwoorden afdwingen net zoiets is als bijvoorbeeld celmateriaal afstaan voor dna-onderzoek of meewerken aan een blaastest. Van het schenden van mensenrechten is wat hem betreft geen sprake.

Wie weigert versleutelde gegevens openbaar te maken kan maximaal drie jaar celstraf krijgen, zo staat in het wetsvoorstel.

Submitter:  Bron: Novum