Man vrijgesproken van doodschieten ex in Lelystad

De 44-jarige Dennis H. is maandag vrijgesproken van doodslag op zijn ex vorig jaar mei in Lelystad. De rechtbank in die plaats ziet onvoldoende bewijs de man te veroordelen. Aangetroffen bloedsporen zouden ook kunnen passen bij het scenario van een ongeluk. De Lelystedeling is op vrije voeten gesteld. Justitie had twaalf jaar cel geëist.

Het lichaam van de 41-jarige Natalie van Poelgeest werd een paar dagen na haar dood door de politie gevonden in haar woning aan de Neringweg. Volgens justitie is op camerabeelden te zien dat H. in de nacht van haar overlijden bij de woning was. Kort voor haar dood zou de relatie zijn verbroken.

Op de kleren van de man zaten bloedsporen, die H. had geprobeerd te verwijderen. Ook gooide hij het wapen weg en loog hij over hoelang hij in de woning van de vrouw was. Overtuigend bewijs dat de man schuldig is, zagen de rechters echter niet. De man heeft in de rechtbank nooit verklaard over wat er die nacht in mei gebeurd is.

De man verklaarde in de nacht dat zijn ex overleed aan haar moeder dat het om een ongeluk ging. De twee zouden met een wapen hebben gespeeld, toen het plotseling afging.

De rechtbank laat weten zich er bewust van te zijn dat de uitspraak vanuit 'maatschappelijk en moreel perspectief' moeilijk te begrijpen is. Toch noemt de rechtbank de uitkomst vanuit het bewijsrechtelijk oogpunt 'de enig juiste'.

H. werd wel veroordeeld voor wapenbezit, hetgeen hem ook ten laste was gelegd. Hij kreeg daarvoor vier maanden cel. Omdat hij deze tijd al uitzat in voorarrest, is hij vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep, laat een woordvoerder weten. Daar heeft justitie twee weken de tijd voor.