Vierdaagsefeesten in Nijmegen beginnen

De jaarlijkse Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan zaterdagochtend van start. Door de hele stad worden zeven dagen lang festiviteiten georganiseerd. Er worden twee miljoen mensen verwacht in de stad.

Dinsdag wordt het startschot gegeven voor de 97e editie van de Vierdaagse, waarvoor de weersverwachtingen gunstig lijken. De Vierdaagsefeesten staan vooral in het teken van muziek. Zo staat het Valkhofpark de hele week in het teken van het Valkhof Festival en doen verschillende jazzartiesten het Kronenburgerpark aan op het festival Otis Park. Onder anderen Janne Schra en Spinvis geven concerten in de Stevenskerk.

Het traditionele vuurwerk op de Waalkade bij de start van de Vierdaagse is opnieuw afgelast. Door werkzaamheden aan de damwand is er niet genoeg plek voor de tienduizenden toeschouwers. Als alternatief wordt dinsdag een bonte stoet georganiseerd met sambaorkesten, jongleurs en acrobatische steltenlopers.

De organisatie van de Vierdaagse verwacht goed wandelweer. "De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de 23 graden. Dat is voor ons nog geen aanleiding om extra maatregelen te nemen", zegt een woordvoerder. Wel wordt er een speciaal weerteam ingezet dat de verwachtingen voor de rest van de week in de gaten houdt, aldus de zegsman.

De gemeente raadt bezoekers af om met de auto naar de stad te komen. De binnenstad is vanaf zaterdag 18.00 uur dicht voor gemotoriseerd verkeer, op de dagen daarna al vanaf het middaguur. Ook rijden er tijdens de Vierdaagseweek geen bussen in het centrum. Wel rijden bijna de hele nacht speciale bussen om lopers en feestvierders te vervoeren.

Voor de wandeltocht hebben zich dit jaar 46 duizend mensen ingeschreven. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) geeft dinsdagochtend om 04.00 uur het startschot voor het wandelevenement.