Artsen willen ook kans voor oudere comapatiënt

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet een einde maken aan de versnipperde zorg en strikte leeftijdsgrens van 25 jaar die geldt bij comarevalidatie. Dat stellen artsen donderdag in het AD. Ze vinden dat oudere comapatiënten ook een eerlijke kans moeten krijgen op herstel.

Nu krijgen vele tientallen patiënten in vegetatieve of laagbewuste toestand onvoldoende zorg. Het gaat om patiënten die in eenzelfde toestand verkeren als prins Friso. Ze worden 'te oud' geacht voor behandeling en liggen nu thuis of in verpleeghuizen zonder enig uitzicht op verbetering. Jaarlijks gaat het om vijftig tot 75 nieuwe patiënten.

"De leeftijdsgrens is arbitrair en niet wetenschappelijk onderbouwd", zegt Steven Laureys van de Coma Science Groep in de krant. "Nederland doet het niet goed, dat is een politieke beslissing. Ik hoop dat door de aandacht voor prins Friso de politiek er beter over nadenkt."

Volgens de artsen ligt de bal bij het ministerie. Voorstellen voor onderzoek naar de effecten van behandeling bij 25-plussers werden tot nu toe echter afgewezen. Wel vroeg het ministerie een halfjaar na het ongeluk van Friso informatie op over comapatiënten.

Pauline Hoenderdaal, voorheen revalidatiearts en bestuurslid van lotgenotenvereniging Cerebraal, noemt de situatie 'droevig'. "Maar het is niet anders. Het gaat allemaal om geld. Nederland heeft kennelijk andere prioriteiten."

Bij jonge comapatiënten worden in klinieken de zintuigen geprikkeld in een poging het bewustzijn terug te brengen. Ook worden lichamelijke en cognitieve functies getraind. Bij twee derde van de patiënten lukt dit in meer of mindere mate.