Politieke partijen krap bij kas

De onverwachte val van het eerste kabinet Rutte heeft vorig jaar diepe bressen geslagen in de partijkassen. Door de verkiezingscampagne sloten bijna alle politieke partijen 2012 af met een negatief resultaat. Alleen VVD, D66 en 50Plus wisten dat te voorkomen. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van een analyse van de jaarrekeningen.

Uit de cijfers blijkt volgens de krant dat de politieke partijen, mede door het hoge aantal verkiezingen, steeds krapper bij kas komen te zitten. Ze worden afhankelijker van giften, waardoor donateurs mogelijk gunsten kunnen afdwingen, stelt de krant. Sommige partijen moeten zelfs hun organisatie inkrimpen. Het CDA, PvdA en GroenLinks maakten vorig jaar de grootste verliezen met respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en negenhonderdduizend euro.

De partijen gaven voor hun campagne in 2012 in totaal 11,5 miljoen euro uit. Dat is ruim anderhalf miljoen meer dan de campagne in 2010. Van het totaalbedrag werd gezamenlijk 2,7 miljoen euro aan giften opgehaald. Koploper is de VVD, die bijna zevenhonderdduizend euro op wist te halen.

De VVD was ook de partij die het meeste geld in de campagne stopte: 3,2 miljoen euro. De PvdA volgt met 2,2 miljoen. CDA en SP gaven beiden 1,6 miljoen uit. In de gezamenlijke verkiezingskassen zat volgens de krant eind 2012 nog 5,8 miljoen euro.

De PVV wilde niet aan de analyse van het Financieele Dagblad meewerken.