George Clooney krijgt Stanley Kubrick Award

George Clooney krijgt een prijs voor zijn gehele oeuvre. De Amerikaanse filmmaker krijgt in november de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film tijdens de uitreiking van de Britannia Awards in Beverly Hills. Dat laat de organisatie weten.

De 52-jarige Clooney werd bekend met zijn rol van Dr. Doug Ross in de ziekenhuisserie ER, maar heeft ook vele grote films op zijn naam. Zo was hij te zien in de komedie O Brother, Where Art Thou? van de Coen Brothers, de misdaadthriller Michael Clayton, als Danny Ocean in de misdaadtrilogie Ocean's Eleven, Twelve en Thirteen, en Batman in de superheldenfilm Batman & Robin.

Clooney werd meermaals genomineerd voor een Oscar, zowel als acteur, regisseur en scenarist. Voor zijn hoofdrol in Syriana ontving hij in 2006 eindelijk het felbegeerde beeldje. In 2011 was het opnieuw raak met The Descendants, wederom voor beste hoofdrol. Vorig jaar kreeg het politieke drama Argo de Oscar voor beste film, waar Clooney een van de producenten van was.

De Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film is vernoemd naar de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, die in 1999 overleed. Datzelfde jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

De Britannia Awards worden uitgereikt door Bafta Los Angeles, de Amerikaanse tak van de British Academy of Film and Television Arts. De prijzen werden in 1989 in het leven geroepen om de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse filmmakers te bevorderen.

Dit jaar worden de Britannia Awards op 9 november uitgereikt. De ceremonie wordt de dag erna uitgezonden op BBC America.


George Clooney krijgt Stanley Kubrick Award (Foto: Novum)