Alcoholvrij bier wint aan populariteit

Bijna de helft van de bierdrinkers (46 procent) drinkt wel eens alcoholvrij bier. Dat blijkt dinsdag uit het nationale bieronderzoek van branchevereniging Nederlandse Brouwers onder ruim vijfhonderd Nederlanders die minimaal een keer per maand bier drinken. Vorig jaar gaf nog 36 procent van de bierdrinkers aan wel eens te kiezen voor de alcoholvrije variant en in 2011 28 procent.

Een woordvoerder van de Nationale Brouwers ziet verschillende redenen voor de toenemende populariteit van alcoholvrij bier. "Het imago van alcoholvrij bier was, mede door een conference van cabaretier Youp van 't Hek, lange tijd niet goed. Dit wordt nu beter." Vanwege de door Van 't Hek gemunte 'Bucklerlul' liet menigeen alcoholvrij bier aan zich voorbijgaan.

Ook de smaak zou tegenwoordig beter zijn dan voorheen. Bovendien gaan bierdrinkers bewuster om met het drinken van alcohol, aldus de woordvoerder van de bierproducenten. Overigens drinken vrouwen vaker alcoholvrij bier dan mannen, hoewel het verschil kleiner wordt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bier steeds vaker thuis wordt gedronken. De helft van de bierdrinkers gaf aan zijn of haar pils het vaakst thuis te drinken, tegenover een derde in 2010. Ook speciaal bier en lokaal gebrouwen bier wordt populairder. Dit komt volgens de woordvoerder door de groei van het aantal bierbrouwerijen in Nederland, dat in een jaar steeg van 120 naar 165.