Hamas en Turkije boos over 'slachtpartij' Egypte

De Palestijnse Hamasbeweging en de Turkse regering hebben maandag hun afschuw uitgesproken over de bloedige schietpartij in Caïro van maandagochtend. Bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in de Egyptische hoofdstad vielen ten minste veertig doden toen militairen en politieagenten er het vuur openden op demonstranten.

De Hamasbeweging, die aan de macht is in de Gazastrook, maakte haar 'diepe pijn en verdriet' om de dood van de slachtoffers kenbaar. De Turkse minister van buitenlandse zaken liet middels een tweet weten dat hij 'de slachtpartij die tijdens het ochtendgebed is voorgevallen krachtig veroordeelt in naam van elementaire menselijke waarden'.

Hamas is een spruit van de internationale Moslimbroederschap, de beweging waartoe de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi behoort. Sinds de Moslimbroeders vorig jaar in Egypte aan de macht kwamen mocht Hamas hopen op hulp uit het buurland.

De Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan was een naaste bondgenoot van de regering-Morsi. Ankara heeft het Egyptische leger, dat Morsi uit het presidentieel paleis verjoeg en werkt aan een interim-regering, dan ook fel gehekeld.