Herstart Japanse kerncentrales stap dichterbij

Een herstart van Japanse kerncentrales komt maandag een stap dichterbij. Er worden nieuwe veiligheidsvoorschriften van kracht en vier elektriciteitsbedrijven met kerncentrales dienen naar verwachting aanvragen in voor inspecties om te beoordelen of ze daaraan voldoen.

De nieuwe eisen zijn strenger dan voorheen en voor het eerst ook verplicht. Alleen reactoren die eraan voldoen mogen weer in bedrijf worden gesteld, mogelijk begin volgend jaar al. Iedere inspectie kan enkele maanden duren, waarna er ook nog weken overheen gaan voordat lokale instanties hun instemming geven. Critici stellen dat er mazen zitten in de regelgeving.

Sinds de kernramp na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 in Fukushima zijn nog maar twee van de vijftig kernreactoren in Japan in bedrijf. Door de torenhoge kosten voor olie en gas zijn bijna alle Japanse elektriciteitsbedrijven vorig jaar in de rode cijfers beland. Premier Shinzo Abe heeft echter een plan van de vorige regering voor een gefaseerde afschaffing van kernenergie geschrapt en zijn partij gaat over twee weken de parlementsverkiezingen in met het voornemen de kerncentrales weer op te starten.

De nieuwe bepalingen schrijven voor het eerst voor dat bedrijven maatregelen moeten treffen om stralingslekken na grote ongelukken te voorkomen, noodcommandocentra moeten inrichten en maatregelen moeten nemen tegen terrorisme. Ze moeten ook de bescherming tegen aardbevingen en tsunami's, alsook tegen tornado's en vliegtuigongelukken versterken. Voorheen werd de veiligheid overgelaten aan de elektriciteitsbedrijven, ervan uitgaande dat hun eigen belang bij het beschermen van hun investeringen voldoende aansporing zou zijn om adequate maatregelen te treffen.