Kamer wil opheldering paardenvleesadvies

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) moeten nog woensdag uitleggen waarom zij een advies om te waarschuwen voor Roemeens paardenvlees naast zich neer hebben gelegd.

De Tweede Kamer wil dat de bewindsvrouwen voor 18.00 uur een brief over de kwestie sturen naar de Kamer. Dat gebeurt op verzoek van Gerard Schouw (D66). Mogelijk volgt ook nog een debat, maar daarover beslist de Kamer op een later moment.

Het Algemeen Dagblad schreef woensdag dat Schippers en Dijksma een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te waarschuwen voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië hebben genegeerd.

Vooral voor zwangere vrouwen zou geïmporteerd paardenvlees uit Bulgarije en Roemenië risico's met zich meebrengen. Ambtenaren zouden meerdere keren alarm hebben geslagen. De bewindsvrouwen vonden een waarschuwing niet nodig omdat bij het publiek al bekend zou zijn dat al het vlees goed moet worden verhit voordat het wordt gegeten, aldus de krant.