Opstelten houdt voet bij stuk over wietteelt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat een inventarisatie maken van alle lokale experimenten met gereguleerde wietteelt. Hij blijft bij z'n standpunt dat er van regulering of legalisering van wietteelt geen sprake kan zijn. Met name D66 reageerde geprikkeld op de opstelling van de minister.

In het Kamerdebat over coffeeshops zei Opstelten dat alle gemeenten hun voorstellen kunnen inleveren en dat hij daar vervolgens een inventarisatie van maakt. De Tweede Kamer ontvangt dan, waarschijnlijk aan het einde van dit jaar, een overzicht van alle initiatieven. Tot nu toe hebben achttien gemeenten een plan ingediend.

"Maar dan vind ik het ook fair om te melden waar ik sta", voegde hij hier aan toe. Volgens Opstelten wordt Nederland het 'afvoerputje van Europa' als hier wietteelt door de overheid zou worden gereguleerd. "Telen zou volstrekt het verkeerde signaal zijn."

D66-Kamerlid Magda Berndsen hekelde de opstelling van Opstelten. "Dit is een inventarisatie waarvan nu al vast staat dat de minister er niets mee gaat doen. Ik vind dat buitengewoon kinderlijk."

De PVV, zelf tegenstander van regulering, sprak van een 'zoethoudertje voor de PvdA' van Opstelten. Die ontkende dit. "Dit is geen kniebuiging, daar hou ik niet van. Behalve op zaterdagochtend, bij het roeien."