'Troonswisseling duurder dan begroot'

De kosten voor de troonwisseling zijn veel hoger uitgevallen dan begroot. De uitgaven van het Rijk liggen ruim zes ton hoger. Ook moet waarschijnlijk het Rijk en niet de gemeente Amsterdam de kosten voor de extra politie-inzet betalen. Het zou gaan om miljoenen euro's. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag na eigen onderzoek.

Voor de kosten van de inhuldiging op 30 april was 5,1 miljoen euro begroot. Uit een overzicht van het ministerie van Algemene Zaken blijkt dat dit bedrag met 628.527 euro is overschreden. Premier Mark Rutte (VVD) heeft herhaaldelijk benadrukt dat de kosten binnen de perken moesten blijven.

In het overzicht staan zowel mee- als tegenvallers. De kosten voor de beloningsmedaille voor mensen die veel bijdroegen aan de inhuldigingsdag zijn verdubbeld tot een miljoen euro. Het diner in het Rijksmuseum op 29 april viel veel goedkoper uit.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie draait waarschijnlijk ook op voor de inzet van ruim 7.300 extra agenten in Amsterdam en nog eens duizenden agenten in de dagen ervoor, schrijft het NRC. Woordvoerders van de gemeente Amsterdam en de hoofdstedelijke politie vinden dat de rijksoverheid de kosten daarvoor moet dragen, omdat het ministerie verantwoordelijk is voor de nationale politie.

Begin april meldde de gemeente Amsterdam een meevaller voor de kosten. De begroting van de stad voor de inhuldiging werd met anderhalf miljoen euro naar beneden bijgesteld. Dankzij bedrijven en sponsoren kwam de begroting uit op 5,2 miljoen euro.