Clown Bassie zwaait over twee jaar af

Clown Bassie gaat over twee jaar met pensioen. "Ik stop niet morgen", legt Bas van Toor uit aan Novum Nieuws. "Maar in 2015 is het over en uit."

Van Toor neemt afscheid van zijn alter ego omdat hij zich op andere dingen wil richten. "Ik wil reizen, ik wil bijvoorbeeld naar Amerika", zegt de 77-jarige acteur. "Verder ga ik door met schrijven. Ik ben bezig met een boek over mijn leven, ik schrijf een krimi en kinderverhalen. Ook blijf ik liedjes componeren."

Bassie is tegenwoordig al minder op het podium te zien dan in voorgaande jaren. "Shows van twee uur doe ik al niet meer, alleen nog van een uur." Van Toor trekt nu nog ongeveer vijf à zes keer per maand zijn clownspak aan. "De vrachtwagens die we gebruikten voor de grote shows heb ik al verkocht."

Van Toor besefte dat hij meer van het leven wil genieten toen een goede vriend kwam te overlijden. "Die ligt nu al drie weken tegen een berg zand aan te kijken. Ik dacht, dat kan mij ook gebeuren."

De acteur vond het verschrikkelijk toen zijn broer Aad tien jaar geleden wegens gezondheidsproblemen moest stoppen, waardoor Bassie voortaan zonder acrobaat Adriaan door het leven moest. "Toen stortte mijn wereld in", vertelt Van Toor, die vanaf de jaren zeventig met zijn broer optrad. Bas wil zijn vrije tijd ook meer aan zijn familie besteden. "Ik ga dan lekker een maand bij Adriaantje in Spanje op bezoek."