EU eist uitleg over afluisterprogramma's

Eurocommissaris van justitie Viviane Reding heeft opheldering geëist van Groot-Brittannië over de aard en de omvang van de afluisterprogramma's van de Britse inlichtingendienst GCHQ. Ook Duitsland wil duidelijkheid en eist een Europees debat over privacy op internet. Aanleiding vormt het lekken van informatie over de Britse afluisterpraktijken door klokkenluider Edward Snowden.

Reding drong in een brief aan de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague aan op 'een dringend antwoord voor het eind van de week'. Eerder heeft Reding ook al de Verenigde Staten gevraagd naar de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. Ze wacht naar eigen zeggen nog steeds op duidelijke antwoorden.

Volgens Reding maakt het Britse afluisterprogramma, dat intern bekend staat als Tempora, duidelijk dat er Europese regelgeving nodig is, 'die een balans vindt tussen het beschermen van persoonlijke gegevens en het verwerken van deze gegevens voor veiligheidsdoeleinden'.

Ze heeft in haar brief gevraagd of het Britse afluisterprogramma verder ging dan het afluisteren van mensen in verband met bedreigingen voor de nationale veiligheid. Daarnaast wil ze weten of het ging om het afluisteren van specifieke personen. Ook wil Reding antwoord op de vraag of de informatie ook met andere landen is gedeeld en in hoeverre burgers het recht hebben om bezwaar aan te tekenen bij de rechter.

Politici in Berlijn willen dat er een Europees debat wordt gevoerd over het afluisteren van buitenlanders door de VS en Groot-Brittannië. Maandag al schreef de Duitse minister van justitie Brigitte Zypries in een brief aan haar Britse ambtgenoot dat het onderwerp tijdens een bijeenkomst van de EU in juli aan de orde moet komen.

Hoewel de EU algemene richtlijnen heeft opgesteld voor de bescherming van privégegevens, reguleren lidstaten zelf het afluisteren van internetverkeer door veiligheidsdiensten, ook al gaat het om internationaal internetverkeer.