Oppositie hekelt 'vernietigend beleid' Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) voert op bevel van Brussel een vernietigend beleid van belastingverhogingen en dom bezuinigen. Daardoor verarmt Nederland iedere dag. Dat zei PVV-leider Geert Wilders woensdagochtend bij aanvang van het debat over de nieuwe bezuinigingen. Ook de andere oppositiepartijen waren uiterst kritisch.

Volgens Wilders is momenteel sprake van een 'economisch drama en een sociaal bloedbad'. "Nederland verzuipt." En de grote schuldige is Rutte, maar het enige dat hij te bieden heeft is 'wereldvreemde dronkemanspraat' met zijn oproep om een huis te kopen, zei Wilders. "Het lijkt erop dat de premier zijn economiediploma heeft gehaald op het Ibn Ghaldoun-college."

Met de nieuwe zes miljard aan bezuinigingen geeft het kabinet de economie 'de nekslag', zei Wilders. De PVV-leider voorziet nieuwe lastenverhogingen. Daar verzet hij zich tegen. De belastingen moeten juist worden verlaagd om de economie aan te zwengelen. Wilders wil juist bezuinigen op de EU, de 'malle windmolens' en de 'massa-immigratie'.

Ook SP-leider Emile Roemer haalde hard uit naar de coalitie. "Dit kabinet graaft het graf van Nederland", zei hij. Het pleidooi van PvdA-leider Diederik Samsom om het geld te laten rollen kwalificeerde hij als 'dezelfde wanhoopsoproep' als van Rutte. Het beleid van de afgelopen jaren begint dramatisch uit te pakken.

Het kabinet verlengt en verdiept de crisis, zei Roemer. "Stop met bezuinigen en geef Nederland rust en vertrouwen."

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kiest het kabinet voor uitstel van structurele hervormingen en koerst het daarmee af op zes miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Pechtold wil weten of het bij zes miljard blijft en of Rutte daar harde toezeggingen vanuit Brussel heeft.

Pechtold vroeg verder of nog wel sprake is van een sociaal akkoord. Het kabinet 'speelt met vuur' door toch nieuwe bezuinigingen aan te kondigen, zei FNV-voorman Ton Heerts vorige week. "Was het sociaal akkoord niet slechts een wapenstilstand?", vroeg Pechtold. Hij riep het kabinet op om lef te tonen en knopen door te hakken.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat kennelijk nu alleen nog maar wordt bezuinigd, omdat dit van de Europese Commissie moet. "Waar is de premier gebleven die ooit zei: we doen dit niet voor Brussel maar we doen dit voor onszelf?" Buma wilde weten wanneer het kabinet nu eens met concrete voorstellen komt.

Arie Slob (ChristenUnie) waarschuwde het kabinet om niet verder te bezuinigen op de kindregelingen. "Wat gezinnen betreft is het wel een keer genoeg geweest." De bezuinigingen raken nu gezinnen met opgroeiende kinderen al hard. Nieuwe extra bezuinigingen zijn 'echt onbespreekbaar'. Het gezin mag niet als melkkoe worden gebruikt, aldus Slob.