Minder toerisme in Nederland verwacht

Het aantal toeristen dat zijn zomervakantie in Nederland doorbrengt daalt dit jaar. Het aantal buitenlandse toeristen stijgt naar verwachting met vijftigduizend, maar het aantal Nederlanders dat de zomervakantie in eigen land doorbrengt daalt met honderdduizend, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen woensdag.

De daling zou komen door de economische en onzekere situatie. Ook het aantal vakanties van Nederlanders in het buitenland daalt met honderdduizend. Zo'n 4,4 miljoen Nederlanders vieren in eigen land vakantie en zo'n 5,4 miljoen Nederlanders gaan naar het buitenland.

Het aantal buitenlandse toeristen stijgt naar verwachting naar 2,7 miljoen. De stijging zou komen doordat vaker toeristen uit onder meer Brazillië, Rusland, India en China vaker naar Nederland komen. Het gaat dan vaak om mensen die voor het eerst internationaal reizen en daar zou vooral Amsterdam van profiteren.

Een op de vijf buitenlandse bezoekers komt van buiten Europa. Bijna de helft komt uit Duitsland en België. Zij gaan meestal naar de kust, maar weten de steden en de natuurparken ook te vinden. De buitenlandse bezoekers geven samen bijna een miljard euro uit.

De vakantie van de regio Zuid begint dit jaar aanstaande zaterdag en duurt tot 11 augustus. Die van de regio Noord begint een week later en die van de regio Midden op 20 juli.