Celstraf geëist voor misbruik via internet

Tegen een 23-jarige man uit Brielle heeft justitie maandag vier jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De Briellenaar zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt via internet. In totaal zijn 138 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd, van wie 45 aangifte deden.

Het onderzoek naar de man begon na een aangifte van een meisjes in februari vorig jaar. De man zou haar via internet hebben gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen bij zichzelf. In maart van dat jaar werd de Briellenaar aangehouden. De slachtoffers waren tussen de 11 en 17 jaar oud.

De man bekeek volgens justitie eerst de Hyves-profielen van zijn slachtoffertjes, die hij vervolgens benaderde via msn. Met de informatie die hij van Hyves haalde, won hij het vertrouwen van de meisjes. Uiteindelijk vroeg hij hen voor de webcam te komen en zich uit te kleden.

De man deed zich af en toe ook voor als vrouw en gebruikte minstens negentien e-mailadressen. Ter aanmoediging van de slachtoffers liet hij soms beelden zien van andere meisjes die zich uitkleedden. Als de slachtoffers eenmaal uit de kleren gingen, nam hij de beelden op en chanteerde hij hen ermee. Ook bedreigde hij de meisjes met verkrachting. Zo wist hij de slachtoffers tot verregaande seksuele handelingen te dwingen.

De Briellenaar hoorde ook een proeftijd van vijf jaar tegen zich eisen. Een van de voorwaarden is dat de man zich moet laten behandelen. Tegen een 22-jarige medeverdachte eiste het OM eerder deze maand dertig maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar en een werkstraf van 240 uur.