Ruim vijftig hoogleraren tegen schaliegasboringen

Ruim vijftig hoogleraren spreken zich in een manifest uit tegen het boren naar schaliegas. In een manifest in Trouw vergelijken zij de winning in de Verenigde Staten met de plannen in Europa. Na een 'nuchtere afweging' is de conclusie volgens hen dat schaliegas voor Nederland helemaal niet interessant is.

Het manifest is een initiatief van hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Jan Rotmans. Het is ondertekend door 54 andere hoogleraren.

Het schaliegas in Europa zit volgens de hoogleraren veel dieper in de grond dan in de VS. Het kost volgens hen veel energie om het gas uit de grond te halen, waardoor het rendement laag is. Daar komt bij dat voor schaliegas veel boringen dicht bij elkaar nodig zijn. Dat is in Nederland vaak moeilijk uit te voeren vanwege de dichte bebouwing, de vele wegen en de waterwinning.

De hoogleraren wijzen er ook op dat de geschatte voorraden schaliegas de afgelopen jaren fors naar beneden zijn bijgesteld. Vijf jaar geleden werd nog van een omvang van enkele malen het gasveld van Slochteren gesproken. Nu is dat nog maar vijf tot tien procent van dat gasveld. Het schaliegas zou vijf jaar extra gas opleveren, een paar duizend banen en in totaal zo'n twintig tot dertig miljard euro. De ecologische schade zou kunnen oplopen tot een veelvoud van daat bedrag. Per bron zijn miljoenen kubieke meters water en duizenden liters giftige chemicaliën nodig.

Directeur van het Internationaal Energieagentschap Maria van der Hoeven spreekt zich in de krant juist uit voor de winning. Volgens de voormalig CDA-minister kan schaliegas een 'bondgenoot' zijn van duurzame bronnen zoals windenergie. Schaliegas zou een schone 'overgangsbrandstof' kunnen zijn.

Eerder waarschuwde waterbedrijf Vitens dat de drinkwatervoorraad kan worden vervuild door de winning van schaliegas. Hierop spraken bierbrouwers en frisdrankfabrikanten, voor wie schoon drinkwater van levensbelang is, zich ook tegen de winning uit. De PvdA heeft zich ook tegen de winning gekeerd. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil het onderzoek naar de winning van schaliegas afwachten. dat onderzoek moet 1 juli klaar zijn.